Een tropisch aquarium kan een prachtige aanwinst zijn voor de kamer, maar heeft ook aandacht nodig om mooi te blijven. Om je aquarium gezond en mooi te houden, zijn er een aantal zaken om op te letten. De gezondheid van een aquarium is namelijk een grote hoeveelheid factoren die samenkomen. Om je op weg te helpen naar het perfecte tropische aquarium, heeft GekvanDieren.nl een lijst van 10 tips opgesteld.

1. Geduld bij de opzet

Heb je net een nieuw aquarium en ben je deze aan het vullen, dan is het belangrijk om even geduld te hebben voordat je de vissen in het aquarium zet. In een volledig nieuw aquarium heerst nog geen biologisch evenwicht. In de eerste twee weken treed daarom een zogenaamde nitrietpiek op, die dodelijk is voor de vissen.

Hierna zijn er voldoende bacteriën in het aquarium om de balans te behouden en kunnen de vissen geplaatst worden. Het is overigens wel goed om direct planten te plaatsen.

2. Echte planten

Gebruik liever echte planten dan kunstplanten. Niet alleen ogen echte planten veel mooier, met voldoende licht kunnen ze mooi gaan groeien. Bovendien dragen planten bij aan een goede balans in het aquarium.

Planten nemen namelijk afvalstoffen op, waardoor het water gezonder is voor je vissen.

3. Weet wat je vissen nodig hebben

De ene tropische vis is de andere niet. Sommige vissen komen oorspronkelijk uit het Amazone-oerwoud, terwijl andere populaire vissen juist in Chinese beekjes leven. Het spreekt voor zich dat deze vissen andere dingen nodig hebben.

Probeer vissen met elkaar te matchen die hetzelfde nodig hebben. Zo is de kans het grootst dat je niet tegen problemen aanloopt.

4. Let op de hoogte van je planten

Sommige planten blijven laag, andere planten halen met gemak het wateroppervlakte. Probeer een mooie opbouw te creëren met verschillende plantensoorten.

In veel gevallen moet je een plant zo nu en dan snoeien om hem mooi te houden, maar er zijn ook veel makkelijke planten die op één hoogte blijven.

Planten zijn goed voor de biologische balans en bieden bescherming voor je vissen.

5. Slakken en garnalen

Maak je aquarium aantrekkelijker met tropische slakken en garnalen. Deze kunnen samen met de meeste kleine vissen en zijn een mooie aanvulling op het geheel.

Voor garnalen kunnen we vuurgarnalen aanbevelen. Deze garnalen planten zich razendsnel voort, waardoor het niet erg is als er zo nu en dan één wordt opgegeten door een vis. De appelslak is een mooie en sterke slakkensoort.

6. Kleine slakken zijn niet erg

Naast speciale slakken die je koopt, is de kans groot dat je ook te maken krijgt met kleine slakjes, schijnbaar uit het niets. Deze komen meestal in de vorm van eitjes mee met planten.

Hoewel je misschien anders zou denken, zijn deze slakken niet schadelijk. Ze eten geen planten, maar juist afval. Slakken zijn daarom bijzonder nuttig voor het ecosysteem van je aquarium. Enkel op basis van esthetische redenen is het de moeite waard om deze slakken te verwijderen.

7. Ververs je filter in stappen

Heb je een mooi filter dat je aquarium schoonhoudt, dan moet je deze ook zo nu en dan verversen. De meeste filters werken met speciale watten die afval in stappen opvangen.

Hoewel deze watten zo nu en dan vervangen moet worden, is het goed om dit niet in één keer te doen. Het filter is namelijk ook één van de belangrijkste bronnen van (goede) bacteriën. Vervang je het filter in één keer, dan kan dit leiden tot een piek in afvalstoffen in je aquarium.

8. Wateroppervlakte in beweging

Richt de uitlaat van het filter op het wateroppervlakte, zodat dit in beweging komt. Hierdoor krijg je een goede gasuitwisseling en heb je in principe geen zuurstofpomp nodig.

Met voldoende planten en een bewegend oppervlakte krijgen je vissen ruim voldoende zuurstof.

9. Juiste maat vissen

Sommige vissen worden nog geen centimeter groot, andere vissen kunnen wel een halve meter worden.

Dat is in de dierenzaak vaak lastig te zien, omdat alle vissen dan nog relatief klein zijn. Het is echter belangrijk om dit vooraf goed te weten. Koop geen grote vissen voor een klein aquarium. Niet alleen is dit zielig voor de vis, je krijgt ook sneller te maken met sterfte en soms agressief gedrag.

Dat gedrag komt voort uit ruimtegebrek en simpelweg ondermaatse levensomstandigheden voor de vis.

Een discusvis heeft een groot aquarium nodig, met name in de hoogte.

10. Niet al het water vervangen

We hebben het al paar keer genoemd: in een tropisch aquarium heerst een biologische balans tussen vis, plant en bacterie. Vervang je in één keer al het water, dan kun je dit ritme verstoren.

Vervang liever ongeveer wekelijks 20% van het water. Zo blijven er voldoende bacteriën aanwezig en krijgen de vissen niet in één keer te maken met water met een andere samenstelling.

Hetzelfde geldt voor de bodem: zuig de bovenlaag schoon met een slang, maar vervang de bodem niet volledig. De bodem zit vol goede bacteriën die je dan weghaalt. Bovendien ontstaat er een flinke rotzooi als je de bodem vervangt: planten die losgaan, vuil dat rondzweeft en vissen die gestresst zijn: geen goed idee.