De gemiddelde hond wordt volledig wild wanneer je alleen al het woord wandelen of buiten uitspreekt. Lekker rennen, spelen en snuffelen tussen de struiken op zoek naar iets interessants. Wandelen met je hond hoeft natuurlijk niet altijd over hetzelfde paadje langs dezelfde route.

Maak het voor jezelf en je hond leuker door een keer wat verder weg te gaan voor een wandeling met je trouwe viervoeter. GekvanDieren is op onderzoek uitgegaan en snuffelde rond in de mooiste wandelgebieden van Nederland die ook geschikt zijn voor je hond. Ideaal voor een mooie lentedag en leuk voor het hele gezin.

1. Hoge Veluwe

Het nationaal park Hoge Veluwe is misschien wel het bekendste natuurgebied van Nederland, met goede reden! In dit prachtige bosgebied waan je je ergens anders dan het altijd drukke Nederland. Volg de paden door dichte bebossing en wandel over de grote zandverstuivingen die je door het park heen vindt.

Ook voor de hond is dit een prachtig gebied voor een wandeling. Een kanttekening is wel dat je de hond officieel altijd aangelijnd moet houden in het park.

Ga je hier met je hond wandelen, dan is het dus goed om een flinke riem mee te nemen waaraan je hond alsnog flink kan rennen en rondsnuffelen. Mocht je geluk hebben en bijvoorbeeld een hert of wild zwijn spotten, hou dan je hond dichtbij en geniet op afstand van het bijzondere beeld.

2. Stranden van Zeeland

Het strand is natuurlijk geen onbekende plek om te gaan wandelen met je hond, maar wil je iets minder mensen om je heen, dan is Zeeland een goede bestemming. Zeeland heeft tientallen kilometers aan strand en duin, maar is net wat minder druk dan bijvoorbeeld Scheveningen of Noordwijk.

Dankzij deze betrekkelijke rust kan je hond net wat meer ongestoord rondrennen, zonder dat je continu moet opletten of de hond geen mensen lastig valt of misschien ruzie krijgt met andere viervoeters.

Is Zeeland ver weg, dan is een dagtripje naar de provincie ook een aanrader. In Zeeland vind je diverse bed-and-breakfasts en kun je heerlijk een nachtje of weekendje tot rust komen. Een groot deel van de bed-and-breakfasts maken geen probleem van gasten met staart.

3. Loonse en Drunense duinen

Anders dan de naam doet vermoeden, liggen de Loonse en Drunense duinen in Noord-Brabant, ver van zee. Het is echter een prachtig gebied om te wandelen met je hond, die hier niet aangelijnd hoeft te blijven.

Het gebied is bosrijk, maar staat vooral bekend om de grote zandverstuivingen. Niet alleen bieden deze een mooi uitzicht, ook is er eindeloze ruimte voor de hond om rond te rennen. Vergeet vooral geen bal mee te nemen, want in de Loonse en Drunense duinen hoef je in elk geval niet bang te zijn dat je de bal op de weg of bij andere mensen gooit.

In en rond het park zijn enkele cafés waar ook honden mogen uitrusten. Voor de honden is er water en een koekje om even bij te komen.

 

4. Landgoed Groenendaal

 

Landgoed Groenendaal nabij Heemstede is een groot bos met in het midden het gelijknamige landgoed. Het bos is prachtig opgezet, met hoge en oude bomen, brede lanen en zo nu en dan kleine meertjes en plassen.

Ideaal aan dit gebied is het feit dat de losloopgebieden volledig omheind zijn. Zelfs honden die de neiging hebben weg te rennen kunnen dus veilig rondlopen in het gebied.

Houd er wel rekening mee dat in het gebied ook grote Schotse Hooglanders rondlopen. Hoewel goedaardig, is het een goed idee om je hond aan te lijnen als hij of zij vaak iets te nieuwsgierig is.

5. Middelwaard

De Middelwaard, in de buurt van Vianen, is een klein natuurgebied omgeven door water. Hier kun je een rondje lopen rond de plas of relaxen aan de Lek. Het gebied is goed bereikbaar via de snelweg, maar tegelijkertijd erg rustig en perfect om te ontspannen.

Net als bij Landgoed Groenendaal, kun je ook hier Schotse Hooglanders treffen, die wederom erg zachtaardig zijn.

De Middelwaard is een erg mooi gebied voor honden die houden van een sprong in het water. Houd er wel rekening mee dat er een stroming is in de lek. Laat je hond zwemmen in de rustige wateren die je in het gebied vindt. Aan de rivier vind je een paar cafés om na de wandeling uit te rusten.