Baardagamen zijn reptielen die leven in de Outback van centraal-Australië. Hoewel ze er uitzien als gekrompen draken, zijn het in werkelijkheid intelligente en zelfs speelse dieren. Baardagamen hebben dan ook te maken met een imagoprobleem bij veel huisdierbezitters.

Dat vinden we bij GekvanDieren zonde, want een baardagaam is prachtig en een leuk huisdier voor een groot terrarium. Daarom geven wij vijf redenen dat een baardagaam simpelweg een prachtig dier is.

1. Baardagamen zonnen soms samen

Baardagamen zijn koudbloedig, wat wil zeggen dat ze van de omgevingstemperatuur afhankelijk zijn om op te warmen. Aan het begin van de dag zullen ze in de natuur een hoge steen opzoeken en in de zon opwarmen.

In een terrarium zoeken ze ook een hogere plek op, waar ze onder de hittelamp gaan liggen relaxen. Jonge baardagamen gaan hierbij regelmatig samen zonnen. Anders dan bij bijvoorbeeld katten, doet een baardagaam er niet zo moeilijk over om een plekje te delen met een soortgenoot.

2. Je kunt vriendjes worden met een baardagaam

De baardagaam is één van de weinige reptielen die je grotendeels tam kunt krijgen. Bovendien kunnen de dieren goed wennen aan mensen wanneer ze van jongs af aan met mensen in contact komen.

Ze worden hierdoor minder schuw en houden van het contact met bekende personen uit hun omgeving.

Dat maakt het ook leuker om naar je baardagaam te kijken, want na wat wennen zal hij gewoon verdergaan met wat wij doet als je toevallig voor het terrarium staat. Dat is wel anders bij sommige andere dieren, die bij de minste beweging al wegschieten om zich te verstoppen.

3. Zwaaien!

De baardagaam wordt over de hele wereld gehouden, waardoor we vrij goed weten wat bepaald gedrag betekent bij het dier.

Het is niet ongewoon dat een baardagaam schijnbaar zwaait. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het zwaaien van een baardagaam vrij dicht bij onze manier van zwaaien zit.

Een baardagaam zwaait namelijk naar een andere baardagaam bij herkenning: het reptiel laat zien dat hij het andere dier ziet. In gevangenschap zien we wel eens dat de baardagaam ook zwaait naar zijn vaste baasje.

Zwaaien kan overigens ook wijzen op onderdanigheid.

4. Ze lijken niet alleen op draken, het zijn draken!

We zeiden al dat een baardagaam wel iets weg heeft van een gekrompen draak, maar op papier is het zelfs een draak. Tenminste, als Engels je eerste taal is.

De Engelse officiële naam voor baardagaam is namelijk bearded dragon. Dus mocht je nog een keer een gekke blik krijgen als je zegt dat je een reptiel hebt thuis, zeg dan gewoon dat het eigenlijk een heuse draak is.

Niets op af te dingen!

5. Baardagamen kunnen redelijk met andere dieren samen – soms dan

Zijn je baardagamen eenmaal tam, dan kunnen ze over het algemeen ook redelijk samen met andere dieren wanneer je ze uit het verblijf haalt. Heb je bijvoorbeeld een hond of kat, dan komen de problemen waarschijnlijk eerder voort uit de hond of kat, die de baardagaam voor eten kunnen aanzien.

Baardagamen zijn overigens wel redelijk nieuwsgierige dieren, zoals de kat in het onderstaande filmpje ook ondervond. Goed opletten is dus belangrijk als je baardagaam uit zijn verblijf gaat!