De Amerikaanse miljonair Victor Vescovo heeft bij de diepste duik ooit nieuwe diersoorten ontdekt. Vescovo dook liefst elf kilometer diep en stootte daar op vier nieuwe garnaalsoorten. Behalve de dieren vond de duiker ook een plastic tas. De oceaanbodem verbergt nog veel geheim omdat er nog niet veel diepe plekken onderzocht zijn. Net een jaar geleden ontdekten wetenschappers er nog een heel nieuwe zone met meer dan 100 nieuwe dier- en plantensoorten in Bermuda.

Victor Verscovo wil de eerste mens zijn die naar de diepste punten van de vijf oceanen duikt. Hij had er al drie duiken opzitten toen hij met zijn team naar de bodem van de Marianentrog trok, een gebied ten oosten van de Filippijnen. In een kleine onderzeeër, die liefst 42 miljoen euro kost, daalde hij in zijn eentje af tot een diepte van 10.927 meter. Verscovo bracht vier uur door op de bodem en verzamelde er garnaalsoorten, felgekleurde onderwaterrotsen en stukjes gesteenten. Helaas zag hij ook een plastic tas en snoeppapiertjes. De verzamelde diertjes zullen worden onderzocht op de aanwezigheid van microplastic in hun lichaam.

Onontgonnen

De oceaanbodem is nog onontgonnen gebied. Van de 100.000 bergen onder het wateroppervlak zijn er nog maar vijftig grondig onderzocht. Dat is opmerkelijk want bij elke nieuwe expeditie worden er nieuwe diersoorten ontdekt, soms hele ecosystemen zoals in het water rondom Bermuda vorig jaar. Onderzoekers doken toen met onderzeeërs 2000 meter diep en stootten er op een rif met honderd nieuwe dier- en plantensoorten. Behalve het rif botsten de wetenschappers op een groot algenwoud op de top van een onderwaterberg. Op de helling van de berg wemelde het van zee-egels, groene murenen, gele heremietkreeften, kleine gele en roze visjes. De helling was begroeid met koralen en andere fauna.

Koralen

De tropische riffen in Bermuda zijn ontzettend populair omdat de onderwaterfauna en flora er prachtig is. Omdat duikers de koraalriffen plunderden is het ondertussen verboden om koralen mee naar huis te nemen. Plan je dus een vakantie naar Aruba laat dan de koralen onder water liggen. Als je ze uit het water haalt, sterven ze toch en verliezen ze hun prachtige kleuren. Bovendien kan je aan de douane problemen krijgen. Zelfs een dode koraal die je herkent aan de witte kleur en waarmee de stranden bezaaid liggen, mogen niet als souvenir meegenomen worden.

Tropisch aquarium

Thuis kan je wel je eigen Bermudaanse onderwaterwereld creëren in een aquarium. Er bestaan koralen in kunststof speciaal waar je evenveel kijkplezier van hebt als van een echt. Bij het opzetten van een tropisch zoetwateraquarium kan je niet zomaar welke vissen en planten gebruiken. Afhankelijk van de soort vissen die je wenst, heb je andere planten nodig. De keuze van de vissen is dan weer afhankelijk van de grootte van het aquarium. Kies dus eerst je vissen.

Kardinaaltetra

Een veel gekozen tropische vis is de Kardinaaltetra. Het is een gemakkelijke en sterke vis om te houden en haar blauwe, horizontale lijn aan de bovenzijde van het lichaam licht op in het donker. Ze houdt van gezelschap en zal in je aquarium de hele dag en nacht baantjes trekken. Kardinaaltrea’s leven in een school. Eentje in een aquarium plaatsen, vergroot de kans dat ze ziek wordt. Je koopt ze best per tien.

Onderhoud

Een tropisch zoetwateraquarium vergt wel wat onderhoud. Dagelijks ga je even controleren of de vissen niet ziek zijn, of de watertemperatuur nog juist is, of de pomp goed werkt en het filter voldoende water doorlaat. Restjes eten moet je uit het water scheppen. “Als je wil weten of je vissen gezond zijn, kijk dan of hun huis schoon en gaaf is, of de vissen goed eten, hun vinnen ontspannen zijn en of ze op een normale manier zwemmen”, zegt Kurt Visser van DIERENFEITJES. Een zieke vis besmet snel de andere vissen. Probeer snel te ontdekken wat er aan de hand is en begin met de watersamenstelling te controleren. Je kan de zieke vissen beter even in een andere bak doen. Scheelt er niets met de waterkwaliteit dan vraag je best raad in een dierenspeciaalzaak. Dode vissen haal je onmiddellijk uit het aquarium.