Voor de gemiddelde kippenhouder, hobbyist of professioneel, vormt de bloedluis vaak de grootste bron van zorgen. Deze kleine beestjes, eigenlijk geen luizen, maar mijten, zijn moeilijk om vanaf te komen en hebben een grote invloed op de gezondheid van de kippen. Herken je bloedluis snel, dan is de bestrijding vaak een stuk eenvoudiger.

Op het moment dat je bloedluis op tijd herkent zijn er namelijk simpelweg minder bloedluizen in het hok aanwezig en kunnen ook de kippen sneller herstellen. GekvanDieren helpt je met een snelle herkenning en efficiënte bestrijding.

Bloedluis herkennen

Bloedluizen, soms ook wel rode vogelmijten genoemd, zijn slechts 0,6 millimeter groot. Met het blote oog de beestjes opmerken is dan ook een lastig verhaal, maar aan de omgeving kun je vaak wel het een en ander aflezen.

Ook wanneer kippen besmet zijn herken je de bloedluis niet direct. Op de huid van de vogels zullen kleine bultjes aanwezig zijn. Dit kan leiden tot jeuk, te herkennen aan onrustig gedrag van de kippen. Na verloop van tijd kan de kip bleker worden door bloedarmoede.

In principe kun je de bloedluizen niet op de kip zien zitten. Dit heeft te maken met de grootte van de beestjes, maar ook met het feit dat de bloedmijt niet permanent op de kip leeft.

Bloedluis komt ’s nachts tevoorschijn uit kieren en gaten in het hok, waarna het de kip beklimt om te voeden. Na het voeden keert de bloedluis terug naar de kieren, waar het paart met andere bloedluizen.

Bloedluis kan de gezondheid van de kip sterk beïnvloeden, wat ook de leg kan beïnvloeden.

Gevolgen bloedluis

Bloedluis kan zonder behandeling dodelijk zijn voor kippen. De kippen krijgen veel bultjes, kleine wondjes en jeuk. Krabben kan leiden tot verdere beschadigingen van de huid, wat weer kan leiden tot nieuwe infecties. Bovendien staat bloedluis erom bekend andere ziektemakers te kunnen overdragen.

Bovendien kan bloedluis vrij eenvoudig worden overgebracht op andere dieren en verblijven. Soms gaat dit via een dier, maar vaak ook via objecten in een verblijf die verhuisd worden naar een ander verblijf. De beestjes zijn vrij hard, waardoor ze lang kunnen overleven. Zonder grondige reiniging weet je nooit zeker of bepaalde objecten of gereedschappen volledig bloedluis-vrij zijn.

Bloedluis voorkomen en bestrijden

Vanzelfsprekend is voorkomen altijd beter dan genezen. Gelukkig kan bloedluis vrij effectief voorkomen worden. Op de eerste plaats door kieren en gaten in hokken af te dichten en het hok droog te houden en te ventileren.

Dit maakt de leefomgeving een stuk minder aantrekkelijk voor de bloedluis.

Daarnaast is het goed om het hok zo nu en dan te behandelen met middelen tegen bloedluis, zoals witte kalk. Dit maakte de bloedluis dood, waardoor zelfs bij een besmetting er in principe geen plaag zal optreden.

Neem maatregelen om bloedluisbesmettingen te voorkomen. Je kip zal je dankbaar zijn.

Verplaats je objecten van het ene verblijf naar het andere verblijf, reinig deze dan grondig, het liefst op hoge temperatuur. Zo weet je zeker dat er geen zwervende bloedluizen meekomen.

Zijn de dieren dan toch besmet, dan moet er een grondige reinig volgen. Het hok kan twintig minuten gestoomd worden op 70 graden om de bloedluis te doden, maar dit is een vrij ingewikkelde operatie. Er zijn echter ook verschillende middelen die aangebracht kunnen worden in het hok om dat bloedluis effectief te bestrijden.

In de meeste gevallen moeten de kippen overigens tijdelijk overgebracht worden in een ander verblijf.