In de gemiddelde volière is de kans groot dat je wel een zebravinkje of vergelijkbaar tegenkomt, maar er is nog een makkelijk, maar leuk vogeltje waarvoor je kunt kiezen: de bichenowastrilde. Dit kleine vogeltje dat oorspronkelijk uit Australië komt is sociaal, gaat goed samen met andere kleine vogels en broedt ook nog eens vrij makkelijk.

Hoewel de bichenowastrilde er misschien wat teer uitziet, is de werkelijkheid anders. De vinkjes zijn gehard en kunnen, zeker als ze dit al gewend zijn, vaak zelfs zonder bijverwarming overwinteren. Omdat de vogeltjes makkelijk kweken, zijn ze bovendien niet al te duur en daarmee geschikt voor beginnende vogelhouders.

Bichenowastrilde: kleurrijk en vrolijk

Bichenowastrildes zijn nieuwsgierig en actief.

Bichenowastrildes leven in het wild in licht bebosde gebieden van Australië en zijn waarschijnlijk voortgekomen uit soortgenoten in India. De bichenow is erg herkenbaar door de scherpe lijnen in het verenpak met contrasterende witte en zwarte tinten.

De vogeltjes hebben geen enorm opvallende zang, hoewel je ze meestal wel tussen de andere vogels door hoort tjilpen met een karakteristiek laag geluid.

Bichenows zijn vrij vrolijk: ze zijn actief, nieuwsgierig en bovendien sociaal. Vrijwel altijd gaat een bichenow goed samen met andere kleine vogels, hoewel ze andere vogels nog wel eens de kaas van het brood laten eten.

Een klein nadeel is dat geslachtsonderscheid erg lastig is bij de bichenowastrilde. In principe zijn de kleuren van mannetjes iets meer contrasterend en fel, maar zelfs voor een geoefend oog blijft het een kleine gok.

Behuizing

Hoewel de bichenow sterk is, heeft de vogel ook bescherming nodig. In een milde winter hebben ze geen verwarming nodig, maar het kan geenszins kwaad om de vogels de mogelijkheid te geven om verwarmd te zitten in een halfopen nachthok.

Bovendien is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vogeltjes uit de tocht zitten. Zelfs in een milde winter kan een scherpe wind de afweer alsnog dusdanig aantasten dat de bichenowastrilde verzwakt raakt en kan sterven.

Zoals de meeste vogels, houdt de bichenow ervan om hoog te zitten. Probeer hierop in te spelen met de behuizing.

Broedgedrag bichenow

Het is vrij makkelijk om te kweken met bichenowastrildes: meestal hoef je hier niet veel bijzonders voor te doen. De vogeltjes bouwen een bolvormig nest. Zijn er deels gesloten of volledig gesloten nestkastjes, dan gebruiken ze deze soms voor de aanbouw van het nest.

Het is echter ook niet ongebruikelijk dat ze zelf een plek uitkiezen om de mooie nestjes te bouwen.

Bij de bichenowastrilde draagt zowel het mannetje als het vrouwtje broedverantwoordelijkheid. Meestal vind je beide vogeltjes op het nest, maar vaak zal één van de twee op zoek zijn naar takjes om het nest te versterken of eten ophalen.

Overweeg om kuikens bij te voeren of extra verwarmd te zetten, omdat ze op jonge leeftijd erg teer zijn en snel overlijden.