We kennen allemaal de autoverzekering, zorgverzekering, inboedelverzekering en uitvaartverzekering, maar wat te denken van een dierenverzekering? Iedere huisdiereigenaar heeft het allerbeste voor met zijn of haar trouwe vriend, maar wat als er enkele behandelingen bij de dierenarts nodig zijn die hoge kosten met zich meebrengen?

Niet altijd zijn dit kosten die zo maar opgehoest kunnen worden, maar wat is het alternatief?

Een uitkomst hierop is de dierenverzekering. De dierenverzekering dekt kosten die kunnen ontstaan door ziekte of andere blessures bij het huisdier. Hierdoor hoef je niet in één keer enorme dierenartskosten te betalen, maar dekt je verzekering dit. Zo hoef je bovendien niet je dier ziek thuis te laten zitten. Een goede uitkomst voor velen dus.

Zo werkt de dierenverzekering

De dierenverzekering is eigenlijk niets anders dan een zorgverzekering voor je huisdier. Plotselinge hoge kosten worden gedekt, waardoor je minder risico loopt dat je je huisdier niet de behandeling kunt bieden die eigenlijk nodig is.

Wat je maandelijks betaalt voor je dierenverzekering hangt van verschillende factoren af. Zo dekt niet iedere dierenverzekering de kosten volledig. Naast het eigen risico, kan het zijn dat de dierenverzekering bijvoorbeeld de helft van de kosten deelt.

Andere factoren die invloed hebben op de kosten van de verzekering zijn:

  • Soort dier
  • Leeftijd van het dier
  • Ras
  • Gewicht
  • Leeftijd dier bij aanvraag
  • Verzekeraar

Wanneer al deze factoren worden meegenomen, wordt er een premie vastgesteld. Deze betaal je maandelijks om gedekt te zijn. Onverwachte kosten hoeven niet langer een reden tot stress zijn, omdat je de verzekeraar achter de hand hebt.

Je kunt een dierenverzekering het beste afsluiten wanneer je je huisdier net in huis neemt. Bij oudere dieren is een dierenverzekering vaak niet aantrekkelijk, omdat de premie hier erg hoog is in verband met de verwachte behandelingen die nodig zijn in de herfst van het leven van een huisdier. Toch is het altijd goed om dierenverzekeringen met elkaar te vergelijken: misschien vind je het de kosten alsnog waard.

Katten- en hondenverzekering

De meest voorkomende huisdieren in Nederland zijn de kat en hond. Ook voor deze dieren geldt de huisdierenverzekering natuurlijk, hoewel er ook verzekeraars zijn die een speciale kattenverzekering of hondenverzekering aanbieden.

Wil je een katten- of hondenverzekering afsluiten, dan is het verstandig om bij het vergelijken van verzekeraars de polisvoorwaarden goed door te lezen. Niet alle behandelingen worden namelijk zonder meer gedekt. Dit heeft onder meer te maken met de noodzakelijkheid van een behandeling voor de gezondheid van het dier, maar verschilt soms ook sterk tussen verzekeraars.