Net als wij, wil ook een hond een vaste plek hebben om te kunnen slapen of simpelweg te ontspannen. Het kiezen van de juiste hondenmand of -kussen is daarbij belangrijk. Hoewel het geen hogere wiskunde is, zijn er toch diverse factoren om rekening mee te houden bij het maken van je keuze. Met de juiste mand creëer je een veilige en geliefde plek voor je huisdier om te slapen.

Niet zelden kopen mensen een kussen of mand voor de hond die vervolgens niet gebruikt wordt. Dat wordt vaak afgedaan als koppigheid van de hond, maar in veel gevallen speelt er meer. GekvanDieren.nl helpt je met vijf afwegingen om de juiste keuze te maken voor je hond.

1. Het formaat

De meest logische factor om rekening mee te houden: de maat van je hondenmand of -kussen. Toch is het formaat iets waar veel eigenaren al de mist ingaan.

Een te kleine mand spreekt voor zich, maar ook een te grote mand kan een probleem opleveren. Honden zoeken altijd een veilige plek waar ze zich kunnen terugtrekken wanneer ze dit nodig achten of wanneer ze gaan slapen.

Een te grote mand kan ertoe leiden dat deze voor de hond niet voldoende bescherming biedt. Vanzelfsprekend is de hond overal binnen veilig, maar het gaat hierbij om de perceptie van je hond. Kies daarom voor een mand of kussen dat past bij de maat van de hond: een mand kan te groot en te klein zijn.

2. Opstaande rand of een kussen

Nog een factor die te maken heeft met de veiligheid en beschutting die een hond al dan niet voelt, is de aan- of afwezigheid van een opstaande rand. Sommige honden willen absoluut een opstaande rand hebben, zoals veel hondenmanden dit hebben.

Voor andere honden is dit minder belangrijk en is een kussen voldoende voor een persoonlijke, veilige plek.

Het is vooraf om lastig in te schatten wat een hond nodig heeft, maar soms kun je dit afleiden aan een vorige mand of kussen. Bovendien kan het normale gedrag van de hond iets verraden. Honden die wat banger ingesteld zijn kiezen vaker voor een hondenmand met een opstaande rand.

3. Anti-slip

Eigenlijk altijd een goede keuze: een kussen of mand met hieronder een anti-sliplaag. Met name honden die er een gewoonte van maken om plotseling weg te springen of rennen vanaf hun mand en kussen kunnen hier baat bij hebben.

Springt een hond wat wild in of uit een mand, dan kan deze wegglijden onder hun poten. Een ongeluk zit in een klein hoekje, want soms kan dit leiden tot een vervelende blessure. Met een anti-sliptextuur onder de mand of het kussen kan dit voorkomen.

4. Verwarming

Sommige kussens en manden beschikken over een verwarmingselement dat je aan kunt zetten wanneer de hond (bijna) gaat slapen.

Dit is lang niet altijd nodig, maar slaapt de hond in een ruimte die flink afkoelt en/of is het een hond met een dunne vacht, dan kan een verwarming prettig zijn.

5. Orthopedische hondenmand

Sommige hondenmanden beschikken over geheugenschuim, soms ook Memory Foam genoemd. Dit is een schuim dat zich vormt naar het lichaam van de hond en deze vorm ook enigszins aanhoudt.

Omdat honden vaak in dezelfde houding in hun mand liggen, kan dit erg prettig zijn. Zeker voor oude honden kan een dergelijke mand veel gezondheidsvoordelen bieden.