Iedere maand kiest GekvanDieren.nl het dier van de maand. Deze maand is dat: de Kardinaaltetra. Deze kleine tropische vis houdt van gezelschap, is actief en zeer geschikt voor beginnende aquariumhouders. Dit visje komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar het in de tropische wateren van Venezuela, Colombia en Brazilië leeft.

Kardinaaltetra’s zijn makkelijk te houden, want ze zijn vrij sterk, eten vrijwel alles en hebben geen enorm aquarium nodig. Wel is het belangrijk dat ze altijd in een groepje zijn, want het zijn echte schoolvissen. Kardinaaltetra’s die alleen leven of maar met een handje vol soortgenoten zullen schuw worden, hierdoor minder eten en daardoor ook vatbaarder worden voor ziekte.

Gelukkig kan je al in een aquarium van 60 centimeter een schooltje van tien kardinaaltetra’s houden. Hier zul je ze dag in dag uit baantjes zien trekken, op onderzoek uitgaan tussen de planten en zo nu en dan nieuwsgierig een ander visje achtervolgen.

Je herkent de kardinaaltetra aan een blauwe, horizontale lijn aan de bovenzijde van het lichaam met een rode buik en achtervin. Hoewel de soort sterk lijkt op de neontetra, zijn het toch echt andere visjes. Het grote verschil zit in de blauwe streep, die bij de neontetra niet volledig doorloopt tot de achtervin.

Een gezonde kardinaaltetra heeft een mooie ronde buik, meestal zonder veel pigment. Kardinaaltetra’s zijn normaal gesproken niet moeilijk met eten: droogvoer en granulaat wordt geaccepteerd en is meestal zo op.

Wil je de tetra’s verwennen, dan kun je ze ook rode muggenlarven, artemia (kleine kreeftjes) of watervlooien voeren voeren