Nieuwe hondeneigenaren kunnen hun handen er vol aan hebben: een drukke puppy die moeilijk te controleren is. Het op de juiste manier africhten van een hond is erg belangrijk voor de toekomst en het plezier dat je van de hond hebt. Dit wordt nog wel eens over het hoofd gezien, bijvoorbeeld bij kleine honden die vrij makkelijk onder controle te houden zijn.

Toch is voor iedere hond het juiste gedrag belangrijk. Zo is de kans op problemen minder groot. GekvanDieren.nl geeft drie tips voor een gehoorzame, lieve hond.

1. Laat de hond ook hond zijn

Goed africhten is belangrijk, maar dat is niet hetzelfde als extreem streng zijn voor je hond. Op momenten dat het kan, is het ook goed om een hond een hond te laten zijn. Oftewel: een hond mag best druk zijn, als de hond maar luistert op het moment dat dit belangrijk is.

De sleutel is om de verwachtingen niet torenhoog te leggen en te corrigeren op onterechte momenten. Dit zorgt voor onzekerheid bij de hond en soms ook gedrag dat juist niet past bij wat je zou willen.

BIj Hondsgenoegen ligt hier sterk de nadruk op: een hond met goed gedrag, en reële verwachtingen van het gedrag van de hond.

2. Laat de hond vroeg kennismaken met prikkels

Met name op jonge leeftijd is een hond, net als een kind, erg beïnvloedbaar. Hoort een hond lawaai dat het niet kent, dan kan dat leiden tot een schrikreactie. Op een dergelijk moment kijken honden vaak direct naar de reactie van het baasje om dat te spiegelen.

Schrik je zelf ook hard, dan bevestig je aan de hond dat het geluid eng is en kan de hond de rest van het leven hier bang voor zijn.

Probeer de hond daarom vroeg te laten wennen aan impressies, geluiden en prikkels en reageer hierop alsof het volledig normaal is. De hond zal minder bang opgroeien en daarmee minder problemen vertonen.

3. Vind de juiste hondenschool

Iedere hond en baas is erbij gebaat om een elk geval één cursus te doen bij een hondenschool. Hier leer je hoe je het gedrag van de hond in goede banen kunt leiden, een goede band kunt opbouwen en leer je begrijpen hoe een hond werkt en soms kan reageren.

Zoek de juiste hondenschool, waarbij de insteek positief is en niet puur gehoorzaamheid. Zo zijn er sommige hondenscholen waar gehoorzaamheid met harde hand wordt afgedwongen. Voor een familiehond en de band tussen baas en hond is dit doorgaans niet wenselijk.